DEZINFECŢIA

Are drept scop distrugerea bacteriilor si a germenilor patogeni in toate stadiile de dezvoltare, prin aplicarea unor metode de mijloace accesibile si eficace, fara sa dauneze sanatatea ori viata oamenilor si animalelor, si in acelasi timp sa nu atace sau degradeze suporturile germenilor supusi dezinfectiei.

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com

Dezinfecția

Dezinfectia este o metoda a igienei destinata in primul rand decontaminarii mediului de germeni patogeni, microbieni si inframicrobieni.
In profilaxia infectiei, in general, dezinfectia este principala metoda de indepartare, neutralizare sau distrugere a germenului patogen, iar prin extinderea asupra mucoaselor si a pielii, dezinfectia poate avea si un rol terapeutic ajutant local.
Din punct de vedere calitativ si cantitativ, dezinfectia are mai multe faze:
– asigurarea reducerii numarului sau concentratiei de germeni sub o limita (infectanta).
– anularea sau neutralizarea calitatilor agrasive ale acestora (inactivare).
– distrugerea lor totala (sterilizarea).

Conform prevederilor legale in vigoare DEZINFECTIA trebuie realizata după cum urmează:

– in unitățile de alimentație publica: ori de cate ori este nevoie dar nu mai rar de o data pe luna;

– in celelalte segmente de activitate: ori de cate ori este nevoie dar nu mai rar de o data la trei luni.

Unitățile medicale au alt regim, aici impunându-se după caz, in funcție de destinația spațiului respectiv (sala de operație, salon de bolnavi, etc) alte prevederi interne de combatere a factorilor infecțioși!

 

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com

Stafilococul

Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovala (coci), gram pozitivi (se colorează cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispuși caracteristic in grămezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 27 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infecții umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. 

         Pot produce o gamă largă de infecții, a căror gravitate și localizare variază de la infecții superficiale ale pielii până la infecții ce pun viața în pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita.

        În funcție de capacitatea de a secreta o enzimă numită coagulază (care poate coagula plasma), stafilococii se împart în coagulazo-negativi și coagulazo-pozitivi. Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se găsesc peste tot), făcând parte din flora normală a organismului, găsindu-se în orofaringetractul gastro-intestinal și uretra anterioară. Produc frecvent infecții intraspitalicești, ei fiind rezistenți la unele dezinfectante și antiseptice sau apar la cei cu diverse corpuri străine (protezegrefecatetere etc.).

Supraviețuiesc îndelungat pe suprafețe uscate. Transmiterea se poate face direct interuman sau prin intermediul unor obiecte (prosoape, lenjerie).

       Dintre stafilococii coagulazo-pozitivi, o singură specie este patogenă pentru om: Staphylococcus aureus sau Stafilococul auriu, numit astfel după culoarea galben-aurie a coloniilor bacteriene obținute pe medii de cultură.    

       Denumirea lui Staphylococcus aureus vine de la pigmentul evident când se cultivă pe medii de cultură, care, la această specie, este cel mai frecvent galben-auriu, dar poate fi și alb, în timp ce la Staphylococcus epidermitis este alb iar la Staphylococcus saprophyticus este citrin. Stafilococul auriu rezistă 60 de minute la 60 °C, supraviețuiește în produse uscate câteva luni și rezistă la acțiunea alcoolului etilic 70° aproximativ 10 minute. Se găsește în mod normal pe pielea și mucoasele omului, dar și a altor mamifere precum și la păsări. Este prezent pe mucoasa nazala la 30% dintre persoanele sănătoase, procentajul fiind mai ridicat la personalul sanitar din spitale, pacienți dializațidiabetici și cei ce folosesc droguri intravenoase. Colonizarea nou-născutului cu stafilococ auriu are loc la nivelul bontului ombilical, suprafața pielii și zona perineală.

      Pentru a înțelege cum reușește această bacterie să patrundă, să infecteze și să se raspândească în organism, în ciuda mecanismelor de apărare proprii organismului, și cum se explică varietatea clinică a afecțiunilor determinate de stafilococ, este important de cunoscut structura acestuia și modul de acțiune. Stafilococul auriu (S. aureus) își exercită patogenitatea atât prin structura sa cât și printr-o multitudine de enzime pe care le produce. Astfel:

  • capsula (un strat subțire care învelește bacteria) protejează bacteria de acțiunea celulelor și mecanismelor de apărare ale organismului (fagocitozăleucocitemacrofage) și favorizează în același timp aderența bacteriei de catetere și de alte materiale sintetice: proteze valvulareproteze articulareșunturigrefe
  • peretele celularal bacteriei conține mai multe substanțe care declanșează reacțiile inflamatorii în organism, stimulează sinteza de pirogeni endogeni (substanțe sintetizate în organism care determină apariția febrei) și inhibă mecanismele de apărare ale organismului.
  • tot la nivelul peretelui celular există acizi teicoici, care ajută la atașarea stafilococilor de suprafețele mucoaselor.

       Stafilococul auriu secretă un număr mare de toxine:

  • 5 enzime citolitice, care sunt capabile să lezeze membranele celulareși deci să distrugă celulele; acestea sunt alpha, beta, gama hemolizinele și leucocidina; după cum le spune și numele, hemolizinele au ca principal rol hemoliza – distrugerea eritrocitelor, dar ele pot distruge și alte tipuri de celule având un rol important în producerea leziunilor tisulare; leucocidinele atacă și distrug leucocitele.
  • exfoliantina, ce determină leziuni la nivelul epidermului cu exfoliere consecutivă; este responsabilă de apariția dermatitei exfoliativeîn cadrul sindromului stafilococic al pielii opărite (frecventă la copiii mici).
  • toxina-1 a socului toxic, responsabilă de sindromul toxic caracterizat prin: febră, hipotensiuneerupțieurmată de descuamare și afectarea mai multor organe interne.
  • enterotoxină(sunt 5, notate de la A la E), responsabile de toxiinfecțiile alimentare cu stafilococ, ele fiind rezistente la aciditatea gastrică și rezistă 30 de minute la temperatura de 100 °C, ceea ce semnifică faptul că alimentele contaminate cu enterotoxină stafilococica nu devin inofensive prin fierbere; aceste enterotoxine se pare că au acțiune și asupra sistemului nervos central, ceea ce explica vărsăturile severe ce apar uneori în toxiinfecțiile alimentare.

De asemenea, stafilococul secretă un număr de enzime care au diverse roluri în patogenitate, dar care sunt utilizate și ca markeri în diagnosticul infecțiilor stafilococice:

Manifestări clinice produse de S.aureus

Manifestările clinice ale infecțiilor produse de stafilococul auriu se datorează fie toxinelor secretate de acesta – intoxicații, fie înmulțirii bacteriene – infecții. Intoxicatiile stafilococice sunt:

  • sindromul pielii opărite
  • toxiinfecția alimentară
  • sindromul toxic

Principalele infecții sunt cele purulente, dintre care cele mai frecvente sunt:

Streptococul

Este un germen bacterian larg raspandit in jurul omului si animalelor cu specii saprofite patogene. Este gram pozitiv, uneori capsulat, nesporulat, de forma sferica sau ovoidala, temperatura optima de dezvoltare este de 37 grade Celsius si un pH de 7,4-7,6. In dezinfectia antistreptococica se poate utiliza cu succes formolul si clorul in concentratii uzuale. 

Pneumococul

Este unul dintre germenii bacterieni sensibili. El supravietuieste inglobat in materii organice in conditii deosebite de uscare, liofilizare sau congelare la -70 grade Celsius si la adapost de lumina cateva luni. La caldura mare in 10 minute la +52 grade Celsius, la lumina solara directa rezista cel mult o ora, iar la lumina difuza 1,5 ore. Pneumococul este foarte sensibil la toti dezinfecantii uzuali, la sapunuri, coloranti si la mediul acid.

Bacilul botulinic

Este un germene saprofit cu larga raspandire in natura si deseori raspandit in intestinul animalelor si al omului, este gram pozitiv, necapsulat, sporulat. La 120 grade Celsius toti sporii botulinici sunt distrusi in 30 de minute.

Meningococul

Este un germen deosebit de sensibil, care nu poate supravietui in mediul extern mai mult de 2-3 zile inglobat in mucozitati. Daca este neprotejat, moare in 1-2 ore la temperatura camerei, iar la lumina si la uscare in 3 ore. Este sensibil la frig (moare sub 24 grade Celsius) si sensibil la caldura mare (la55 grade Celsius moare in 5 minute).

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com