DERATIZAREA

Combaterea rozatoarelor trebuie efectuata pe tot parcursul anului si cu o intensitate mai mare primavara si toamna, cand resursele de hrana din zona culturilor agricole se imputineaza si temperaturile exterioare devin tot mai coborate.

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com

Importanta deratizarii

Este foarte important sa cunoastem speciile de rozatoare foarte bine si modul lor de viata pentru a putea interveni cat mai eficient in combaterea lor. Caracteristica cea mai importanta a rozatoarelor este prolificitatea lor. Au maturitate sexuala timpurie (1-3 luni), perioada de gestatie redusa (16-21 zile), gestatii frecvente (2-8 pe an), numarul mare de pui la fiecare nastere (4-12) sunt factorii care fac din aceste animale cele mai prolifice mamifere.

O alta caracteristica importanta este capacitatea lor de a se adapta. Acest lucru explica raspandirea si rezistenta lor.
Rozatoarele consuma, in general, in raport cu mamiferele mai mari, de 10 ori ami mult decat acestea (un soarece de camp consuma in 24 de ore o cantitate de hrana care depaseste cu 50-70% propria sa greutate).
Alegerea momelilor toxice si conditionarea acestora solicita cunoasterea amanuntita a exigentelor de nutritie mai ales la grupul rozatoarelor sinantrope si peridomestice. Chiar alegerea metodei de deratizare este direct influentata de regimul de hrana al rozatoarelor.
Dupa cum stim, rozatoarele pot transmite un numar foarte mare de boli bacteriologice, virotice si parazitare atat la om, cat si la animale.

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com

Specii de rozatoare:

Sobolanul de casa

Este cunoscut in tara noastra sub mai multe denumiri: guzgan, sobolan calator, ghiorlan. Traieste in apropierea omului si a animalelor domestice. In timpul verii se mentine in preajma apelor unde isi fac galerii foarte ramificate. Fiind o specie hidrofila, traieste numai in locuri umede, in locurile uscate patrunzand numai  in cautarea hranei. Sobolanul de casa este un animal crepuscular si nocturn. El sare, alearga si inoata cu abilitate, dar in schimb se catara anevoios.
Inmultirea lui se face foarte des, in aproximativ 2 luni nascand cam 10-12 pui. Puii la randul lor se pot inmulti si ei in acelasi an. Astfel, o singura pereche de sobolani poate avea la sfarsitul unui an 860 de urmasi. Stiind ca un singur exemplar consuma zilnic circa 100 grame de hrana, anual 37 kg, se trage concluzia ca descendentii unui singur sobolan distrug intr-un an 60 t alimente.
Boli raspandite: rabia, pseudoturbarea, meningita virotica, pesta porcina, pesta aviara, trichineloza, pseudotuberculoza, septicemia hemoragica etc.

Sobolanul negru

Foarte raspandit in Europa de Nord, Europa Centrala si Europa de Sud, sobolanul negru este foarte rar intalnit in tara noastra si numai in zonele cu porturi unde apar prin intermediul navelor care vin din alte parti ale Europei.
Este mai putin prolific decat Sobolanul de casa, dar se pare ca este mai longeviv, ajungand pana la varsta de 7 ani.
Printre bolile cele mai grave pe care le raspandeste este ciuma.

Soarecele de casa

Este la fel de raspandit si la fel de des intalnit ca si Sobolanul de casa. Are culoarea cenusie pe partea dorsala si cenusiu-alburie pe partea ventrala.
Soarecele de casa este legat de locuinta omului unde prefera locurile mai uscate, dar frecvent migreaza si in apropierea casei mentinandu-se la distante mici.
Are 4-7 gestatii pe an cu cate 1-8 pui la nastere si o maturitate timpurie (2-3 luni), el fiind foarte prolific mai ales ca inmultirea lui nu se intrerupe pe timpul iernii.
Produce pagube mari prin alterarea, poluarea si imprastierea produselor peste tot si este recunoscut prin mirosul pe care-l lasa acolo unde sta.
Boli raspandite: febra tifoida, dizenteria, salmonelozele, micoze si multe altele.

Popândăul

Popandaul este inrudit cu veverita si este raspandit in Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banat. Are blana linsa, cenusie galbuie cu pete de culoare ruginie – galbuie.
Are 1-3 gestatii pe an cu cate 3-11 pui la o gestatie si traieste in medie 4-5 ani. Este un rozator diurn, impanzind islazurile si santurile.
Primavara si vara migreaza in campul cultivat si aduce pagube mari plantelor de porumb, floarea-soarelui, lucerna, trifoi, legume pe care le culege dupa ogor imediat dupa semanare.

Șobolanul de câmp

La noi in tara este o specie raspandita in zonele cu umiditate mare fiind intalnit pana la altitudinea de 900 metri. Este caracterizat printr-o culoare bruna-argintie pe spate si alb – cenusiu pe abdomen.
Numarul gestatiilor pe an se ridica la 4-5, iar numarul de pui la fiecare gestatie 2-8, puii devin maturi la 1,5-2 luni si pot trai de la 2 la 4 ani.
Boli raspandite: tularemie, leptospiroza, holera pasarilor.

Hârciogul

La noi in tara este raspandit in zonele de stepa cu vegetatie perena sau cultivata, in afara de Dobrogea. Densitatea lui numerica nu este uniforma.
Animal de marimea cobaiului, harciogul are o culoare roscat-cenusie,  pe partea dorsala si neagra intens pe abdomen. Prefera regiuni cu sol argilos, in care isi sapa galerii cu numeroase camere. Traieste solitar si aduna rezerve cartofi, morcovi, legume, plante verzi, cereale, gulii care pot cantari pana la 50-60 kg pe an. Hiberneaza cateva luni in cuibul sau din galerie. Daunele de pe urma acestui rozator sunt foarte mari, mai ales in perioadele de invazie care se succed la o perioada de 2-3 ani.
Are 3 gestatii pe an cu cate 4-16 pui. Durata de viata este de 10 ani, astfel incat poate compensa depresiunile numerice periodice prin care trece.

Șoarecele de câmp

Aceasta specie este una din cele mai raspandite din natura. El prefera sesul uscat (pajisti, paduri, pasuni, camp cultivat, terenuri necultivate).
Soarecele de camp are o culoare bruna-cenusie sau brun-roscata si un alb murdar pe abdomen.
Femela soarecelui de camp are 3-7 gestatii pe an cu cate 4-12 pui la fiecare gestatie. Maturitatea sexuala apare la varsta de 2 luni, iar durata vietii este de 2-3 ani. Inmultirile explozive ale acestor soareci duc la invazii pe teritorii intinse, urmate de adevarate calamitati in agricultura. Cu asemenea ocazii sunt de-a dreptul “pascute” cerelalele verzi, legumele, apoi sunt consumate boabele, iar copacii sunt rosi.
 

CONTACT:

TEL: 0740 142 076 sau email: ecorespectabc@gmail.com