DEZINSECŢIA

Dezinsectia reprezinta actiunea de distrugere sau prevenire a raspandirii insectelor daunatoare si parazitilor, cu ajutorul dispozitivelor si substantelor chimice specifice, care transmit direct sau indirect boli contagioase pentru om si animale, sau care pot fi generatoare de disconfort.

DEZINSECŢIA

Dezinsectia este totalul mijloacelor şi metodelor de prevenire şi combatere cu substanţe chimice specifice(insecticid) a artropodelor (insecte în stadiul de larvă sau adult), care transmit  boli contagioase pentru om şi nu numai sau generatoare de disconfort.
 Speciile de insecte cele mai  întâlnite în acest domeniu de activitate sunt: gândacul rosu de bucătărie, gândacul negru de bucătărie, musca, tantarul, plosnita de casa, molia de haine, greierele de casă, puricele, păianjănul, viespea, furnica neagră, molia.
Posibile boli propagate de insecte  prin înţepătură, sau  prin contact cu alimentele: febra recurentă, tifosul exantematic, tuberculoza, ciuma, malaria, afecţiuni cutanate, dermatoze, iritaţii ale mucoaselor oculare, toxiinfecţii alimentare, viroze, etc.

Dezinsectia se executa:

In spaţiile deschise de pe domeniul public şi de pe domeniul privat în conformitate cu prevederile instituţiilor de specialitate şi respectând propunerea tehnică, cu o frecventa de 3 ori pe an. Substantele utilizate în spaţiile deschise vor fi substanţe cu pulverizare în volum ultraredus (ULV) şi aplicate în mod obligatoriu cu aparatură compatibilă.
Frecvenţa este de 3 ori/ an şi ori de cate ori este nevoie, pentru suprafatele cu alta destinatie decât cea de locuintă, în subsolurile şi în căminele reţelelor de alimentare cu apă si canal şi de alimentare cu energie termică. În cazul tratamentelor contra tântarilor este obligatorie acţiunea atât împotriva larvelor, cât şi a insectelor adulte;
Lunar sau ori de cate ori este nevoie, pentru oprirea unui focar în unitaţile de producţie şi/ sau de comerţ agroalimentar şi în depozitele cu astfel de produse;
Trimestrial sau ori de cate ori este nevoie in instituţii;
Numai la solicitarea proprietarului pentru locuinte. În spaţiile ocupate de batrani, copii, persoane cu afecţiuni cronice, precum şi în cele în care se gasesc animale de companie sau de paza, dezinsecţia se execută utilizând produse din clasele III si IV de toxicitate, care nu sunt iritante sau dăunatoare pestilor sau animalelor cu sânge cald.

Descrierea procedurii:

Substanţele se vor aplica printr-o  pulverizare completă a tuturor ascunzisurilor (fisuri, crăpături, golurile din spatele maşinilor de gătit , interiorul dulapurilor, spaţiile din jurul canalelor de scurgere şi al lăzilor de gunoi etc ) şi a tuturor celorlalte locuri unde pot aparea insecte . Dacă ascunzişurile nu sunt accesibile se va tratao zona de bariera în jurul acestora.
Aplicarea substanţelor sub forma de lichid concentrat contra gândacilor se va face cu aparate de stropit sub presiune. Pentru tântari – insecte zburătoare, subsţantele se vor aplica sub forma de fog (ceata rece), – aerosoli în volum ultra redus (ULV), prin pulverizare grosiera în funcţie de gradul de infestare, sau prin fog(ceata). Folosirea concomitentă a produselor pentru combaterea stadiilor larvare într-un program integrat va da cele mai bune rezultate şi va reduce riscul unei infestări. Tratamentele se efectuează cu atomizoare corespunzatoare genului de aplicaţii descrise mai sus.

Importanta dezinsecţiei:

Dezinsectia este actiunea de prevenire sau de combatere a artropodelor vectoare germenii patogeni sau daunatoare pentru om.
Dezinsectia are trei aspecte principale:
1. Completeaza sau inlocuieste masurile de dezinfectie in munca de prevenire si combatere a unor boli transmise de artropode (tantar, paduche, purice, capusa).
2. Contribuie la realizarea mediului igienic al omului prin distrugerea sau indepartarea unor artropode direct suparatoare (hematofage, intepatoare etc.)
3. Contribuie la imbunatatirea activitatii agricole si de zootehnie, precum si la conservarea bunurilor alimentare, prin distrugerea sau indepartarea unor artropode daunatoare pentru planta si animale.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:
1. Dezinsectia preventiva are drept scop indepartarea posibilitatii de multiplicare si de invadare a unor artropode daunatoare.
2. Dezinsectia de combatere sau in focar urmareste distrugerea sau indepartarea lor din mediul inconjurator omului. Dezinsectia de combatere face parte din metodologia luptei in focar (epidemic, epizootic sau de daunatori) si cuprinde in primul rand cunoasterea metodologiei de dezinsectie fizica si chimica.

Identificarea speciilor de Artropode si a nivelului de infestare:

PURICII

Puricii sunt ectoparaziti hematofagi ce traiesc temporar in lenjeria omului numai atunci cand il ataca pentru a se hrani si ai animalelor – pot intarzia mult pe blana acestora si nu o parasesc decat atunci cand gazda moare.
Longevitatea adultilor este mai ridicata la masculi, un purice parazit la un animal domestic putand supravietui 4 luni la o temperatura de -7-10 grade Celsius si o umiditate relativ ridicata. Daca se hraneste regulat, poate trai de la 3 pana la 17 luni.
Puricii se infecteaza cu bacilii pestei in momentul inteparii animalelor bolnave. Odata ingerati de insecta, bacilii pestei se inmultesc in stomacul insectei, de unde sunt eliminati fie prin regurgitare, fie prin dejectii sau infecteaza plaga produsa prin intepare. Transmiterea de la animal la om se face de obicei tot prin inteparea omului de catre puricii sobolanilor.

PLOŞNIŢA DE PAT

Plosnita de pat masoara 4-5mm lungime si o latime de 3mm. Traieste in locuintele umane, ascunse in timpul zilei in micile crapaturi pe care le gasesc in mobilier sau zidarie, tablouri, tapet  si ies din ascunzisuri noaptea pentru a ataca victimele, avand un excelent simt al orientarii.
Nu ataca numai oamenii, ci si animalele domestice (caini, pisici) sau salbatice (sobolani) care se gasesc in locuinte. Ele intra in categoria parazitilor temporari, intepatura lor dureaza cateva minute si  este nedureroasa la inceput, dar care este urmata repede de o congestie locala cu senzatia de mancarime violenta si de o mica papula.
Plosnita de pat genereaza un disconfort marcat prin iritatiile produse de intepaturi, prin simpla ei prezenta si prin mirosul caracteristic si extrem de neplacut pe care-l degaja. Cauza principala a iritatiilor produse de intepaturi se datoreaza secretiilor salivare care au un rol anticoagulant si iritant. Mirosul pe care il degaja este produs de secretia glandelor de aparare care exista atat la nimfe cat si la adulti.

ŢÂNŢARII

Sunt insecte cosmopolite, foarte adaptabile, reprezentate prin mai mult de 3000 de specii distribuite pe toata suprafata globului.
Tantarii se instaleaza preferential in anumite zone pe care omul le transforma prin diferitele sale activitati. De aceea in conditiile aglomerarii urbane moderne, a crescut foarte mult ponderea lor ca insecte de disconfort.
Tantarii au rol de vectori biologici si transmit trei tupuri de organisme patogene pentru om.
Acestea sunt:
– plasmodii – protozoare care produc malaria.
– virusuri – care produc febra galbena, denga, encefalite etc.
– viermi de genul Waucheria, care produc filarioze.

GÂNDACII DE BUCĂTĂRIE

Prezenta gandacilor de bucatarie este o dovada a lipsei de curatenie si un element de disconfort psihic. Contactul permanent cu omul si capacitatea lor de a vehicula germeni patogeni dintr-o parte in alta le confera o deosebita importanta in sanatatea publica.
Cei mai cunoscuti si cei mai raspanditi gandaci de bucatarie sunt: gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie si gandacul american.
Toate cele trei specii se gasesc la noi in tara, in toate anotimpurile si destul de raspandit.

CONTACT:

TEL: 0740142076 sau email: ecorespectabc@gmail.com